(Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR – הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים.
EMDR פותחה כשיטה פסיכותרפויטית אינטגרטיבית לטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) ובבעיות נפשיות אחרות. השיטה הוצגה לראשונה על ידי פרנסין שפירו, פסיכולוגית ועמיתת מחקר במרכז MRI בפאלו-אלטו שבקליפורניה ב-1989.
עפ"י ד"ר שפירו, כשמתרחשת חוויה טראומטית, חוויה שמעוררת מצוקה רבה, מנגנוני ההתמודדות הנוירולוגיים והקוגניטיביים מוצפים. במצב זה של הצפה, הזכרון ומאפייניו (תמונות, קולות, רגשות, תחושות גוף) לא מצליחים להשלים את העיבוד הנדרש, וכתוצאה מכך מאוחסנים בצורה דיספונקציונלית ברשת זכרון נפרדת. כאשר אדם מוטרד מאוד, מוחו אינו מסוגל לעבד מידע באופן רגיל. משהו "נתקע" וגורם לזיכרון המאורע להיתקע במוח ללא עיבוד, כאילו קפא בזמן. זכרון כזה הוא בעל השפעות שליליות מתמשכות על הדרך בה הוא חווה את העולם ומתקשר עם אנשים אחרים.
מטרת הטיפול בEMDR היא להשלים את העיבוד של זכרונות מציקים אלו, לצמצם את השפעתם ולאפשר פיתוח מנגנוני התמודדות יעילים יותר.
החדשנות שבשיטה זו הוא בשילוב גירוי דו צדדי (חזותי, שמיעתי, תחושתי או שילוב שלהם) בתהליך הטיפולי בדרך המאפשרת למטופל להתבונן ולבחון אירועים וחוויות המטרידות אותו בצורה שאינה מעוררת מצוקה, וע"י כך להשיג שינוי רגשי והתנהגותי מהיר ויציב לאורך זמן.
עם הזמן, השיטה התפתחה וכבשה לה שדות נוספים בשטח הטיפול, וכיום ניתן לטפל בה בצורה יעילה וממוקדת במגוון רחב מאוד של בעיות:
- טראומות, לחץ פוסט טראומטי
- חרדה
- התמודדות עם אובדן
- בעיות סומטיות
- זכרונות מטרידים
- אבל ושכול
- חרדת טיסה
- הפסקת עישון
- חרדת בחינות וביצוע
- שיפור מיומנויות והישגים
- פחדים ופוביות
- התמכרויות
בעקבות הטיפול ב-EMDR יחוש המטופל הקלה משמעותית בסימפטומים כבר לאחר מספר קטן יחסית של מפגשים. במהלך הטיפול מבצעים מחדש את התהליך הנורמלי של עיבוד הארוע מהעבר בתנאים פחות מלחיצים, כך שבסיום עבודה מוצלחת של EMDR נוצר מצב בו הדימויים, הקולות והתחושות אינם חוזרים ופולשים, והאירוע פחות מפריע ומטריד.