חרדת טיסה נגרמת כתוצאה מתחושה של אובדן שליטה. חרדת טיסה כוללת קשת של סימפטומים שמתבטאים בהפעלה של "מערכת הלחץ" הפיזיולוגית המתבטאת בשחרור כמות מוגברת של אדרנלין למחזור הדם, הגורם לתופעה של עוררות מוגברת, דפיקות לב, קוצר נשימה, הזעה, יובש בפה וכאבי ראש. לכך מצטרפות גם מחשבות שליליות.
ניתן לחלק חרדת טיסה ל-3 רמות: חרדה מפני התרסקות המטוס בשל תקלה כלשהי, פחד מפיגועים חבלניים ותופעה של פאניקה כתוצאה משהייה במקום סגור, והחשש כי אם יקרה משהו אין דרך מילוט.
תחושות החרדה עלולות להתגבר כתוצאה מהתלות בצוות המטוס, מזג האוויר ותנודות המטוס, צפיפות במטוס, והישיבה הממושכת בחוסר מעש.
פחד טיסה יכול לנבוע מאירועי טיסה טראומטיים כחוויה של טיסות קשות (כיסי אוויר, סערות, נחיתות קשות) או חשיפה לתאונות אוויריות ואירועי טרור כדוגמת פיגועי ה-11.9. חוויית הטיסה מעמתת את האדם עם פחדים כפחד גבהים, ופחד ממקומות סגורים. בבסיס החרדה עומדת חוויית חוסר האונים והיעדר שליטה.
עבודה באמצעות שיטת EMDR מאפשרת עיבוד יעיל ומהיר יחסית של חרדה זו.
לדוגמא, נערה בת 14 שהגיעה לטיפול כחודש וחצי לפני טיסה מיועדת לארה"ב. ברקע, טיסה לאילת שם חוותה התקף חרדה בשל רעידות במטוס.
נעשתה עבודת EMDR ב-3 הפגישות הראשונות על החוויה הטראומטית בטיסה זו עד שהזכרון הטראומטי נעלם ויכלה לחוות רוגע. ב-3 הפגישות הבאות נעשתה הכנה לטיסה העתידית בליווי תרגילי הרגעה ומלחמה במחשבות שליליות.
אשה בת 40 שהגיעה חודש לפני טיסה למזרח. היא חוותה מצוקה בטיסה לאילת, ומאז נמנעה מטיסות. בהתקף אימפולסיבי קנתה כרטיסים לטיסה למזרח ונכנסה ללחץ.
בפגישה הראשונה לימדתי אותה תרגיל הרפיה שיאפשר לה דרך להרגעה וטיפלנו בחוויה הטראומטית. הסתבר שהלחץ נבע ממצוקה שחשה סביב רעש שעשו ילדיה וחוסר האונים שחשה. דאגה להם אך פחדה לקום. אנחנו מעבדים את הזכרון בשיטת EMDR.
בפגישה השנייה עובדים על הטיסה למזרח – מעלה קטסטרופות כמחבלים, טייס שמאבד שליטה, כיסי אוויר. בכל סיטואציה מפחידה כזו ממציאה פתרון – החברה משתקת את המחבלים, היא משתלטת על תא הטייס וכו'. יוצאת מחויכת מהפגישה.
בפגישה השלישית – רואה את עצמה צוחקת, פותרת תשבצים, צוחקת עם החברות, רואה סרטים וכו'. הטיסה נערכה כמתוכנן, וחוויית הטיסה היתה קלה יותר ונעימה, ואכן במהלך הטיסה פתרה תשבצים, התלוצצה עם חברותיה וחוותה טיסה זו כחוויה מתקנת.