כאבים ומחלות פסיכוסומטיות
כאב כרוני הוא כאב רציף או כזה המופיע מספר פעמים בשבוע, הנמשך למעלה משישה חודשים.
לפי הספרות הרפואית בנושא של כאבים, עד כה לא נמצאה שום עדות מדעית לכך ששינויים מבניים בשלד קשורים לכאב. למעשה, אצל כשליש מהאוכלוסייה ניתן למצוא כדבר שבשגרה בִּלְטֵי או פריצות דיסק, מבלי שיחוו שמץ של תחושת כאב. זו עובדה ידועה שפעמים רבות אין מִתְאם בין תמונת המבנה הגופני בצילומים לבין עוצמות הכאב.
אחד החוקרים הבולטים בתחום הוא ד"ר ג'ון סראנו, רופא מומחה לרפואה שיקומית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ניו-יורק.
בראשית דרכו הרפואית תהה ד"ר סראנו מדוע כה רבים ממטופליו אינם מחלימים מתסמונות הכאב, ומדוע הוא אינו מצליח לעזור להם להבריא מצורת סבל נפוצה זו. הוא גם ראה עדויות לכך שלאנשים יש שינויים במבנה השלד, אבל רק חלקם סובלים מכאב ואילו האחרים לא חשים בכאב כלל. לאחר שנים של התבוננות וטיפול, הוא הגיע להסבר שונה לסיבת הכאב, שאינו טמון בשינויים במבנה השלד. הוא מתבסס על מחקרים שמצאו ירידה באספקת החמצן לרקמות בזמן כאב, וטוען שהכאב נוצר בשל ירידה זמנית והפיכה, באספקת החמצן לרקמות התומכות של הגב והרגליים – שרירים, עצבים וכלי דם.
ירידה באספקת החמצן לרקמות גורמת להן להשתמש בסוכר ש"שריפתו" משחררת חומצת חלב – אחד הגורמים השכיחים לכאב.
לדעת ד"ר סראנו, רוב כאבי הגב, הצוואר, והכתפיים, יחד עם הכאבים הנלווים בזרועות וברגליים, הם תוצאה של תהליכים פסיכולוגיים, ולכן ניתן לסווג אותם כתופעות פסיכוסומאטיות – כלומר, בעיות רגשיות גרמו לתגובה ברקמות מסוימות בגוף, שיצרה כאב ותסמינים נוירולוגיים אחרים.
לפי התאוריה שלו, כשאנו מוצפים ברגש ומפחדים להתמודד אתו, מנגנוני ההגנה במוח מופעלים והרגש מודחק. המוח, בחכמתו, מסיט את תשומת לבנו מהרגש בעזרת כאבים. מבחינה פיזיולוגית, המוח ממעיט בהזרמת הדם לאזורים שונים בגופנו, שהוא יודע ששם יש שינוי מבני שבדרך כלל גורם לכאב, כך שכשנלך לבדיקות או שכשנבצע צילום של האזור, נשתכנע שהכאב נוצר בשל שינוי מבני ולא בשל סיבה אחרת. כך המוח מערים עלינו כדי שלא נתמודד עם הרגשות שמציפים אותנו. כשאין מספיק דם, אין די חמצן בשרירים, במפרקים, בעצבים וכו', ואז הגוף מאותת בכאב. ד"ר סראנו כינה את התופעה TMS – Tension Myositis Syndrome (סינדרום השריר המתוח). ד"ר סראנו סבור, כי גם כאבים כרוניים אחרים מסיבות לא ידועות וכן דלקות, הצטננויות, כאבי ראש, מעי רגיז, לחץ דם גבוה, ושאר בעיות מציקות ממקור לא מוסבר, אף הן נובעות מאותה הסיבה.
חשיפת ה"מזימה" של המוח והבאתה לידי סיום, תוך טיפול במצב הרגשי, מעלימה את הכאב.
כאן נכנס טיפול גופנפש בעזרת EMDR לטובת העניין. הטיפול ממוקד, יעיל ומביא להקלה עצומה ברמת הכאב ותדירותו וכן להפחתה משמעותית בשימוש בתרופות.
הטיפול בכאב כרוני בעזרת EMDR מתמקד בראש ובראשונה בכאב עצמו ובאירועים שיצרו אותו (מחלה, תאונה, פציעה) ובגורמים התפתחותיים וסביבתיים שונים המשמרים ומחזקים את הכאב.
במחקר שבחן את המודל הטיפולי בכאב בעזרת EMDR (Mazzola ועמיתיה משנת 2006) נמצא כי מבין 38 חולים שטופלו, 30 הפחיתו משמעותית את השימוש בתרופות משככות כאבים, מתוכם 5 חדלו לחלוטין משימוש בתרופות, ועשרה נוספים עברו לשימוש מזדמן בתרופות קלות יחסית (אקמול). רק אצל שמונה לא חל כל שינוי במשטר התרופות. הממצאים גם הראו שיפור ניכר באיכות החיים וההנאה מחד, ומאידך, הפחתה בסימפטומים דיכאוניים וחרדתיים, בקרב כלל המטופלים.